Chronická obštrukčná choroba pľúc

Najčastejším symptómom, ktorý upozorňuje na prítomnosť chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) je chronický kašeľ, často spojený s tvorbou hlienov. K nemu sa pridružuje zvýšená únava, znížená tolerancia záťaže a dýchavica (napr. pri chôdzi do schodov). Je chybou pripisovať zhoršené dýchanie vyššiemu veku. Už prvé symptómy, predovšetkým ranný "fajčiarsky" kašeľ nemožno podceniť. Každého by mali priviesť k lekárovi.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) postihuje CHOCHP až 210 miliónov ľudí po celom svete a predpokladá sa, že už v roku 2020 bude treťou najčastejšou príčinou smrti. Preto "je dôležité, aby príznaky tejto choroby ľudia nepodceňovali. Platí, že čím skôr sa začnú liečiť, tým je väčšia šanca na uzdravenie,“ upozorňuje Doc. MUDr. Ivan Majer, CSc., predseda výboru Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti.
Chronická obštrukčná choroba pľúc je ochorenie charakterizované zhoršením prúdenia vzduchu dýchacími cestami. Príčinou ochorenia je dlhodobá inhalácia cudzorodých častíc alebo plynov, najčastejšie cigaretového dymu. Dýchacie cesty reagujú na takýto dlhotrvajúci nepriaznivý vplyv chronickým zápalom, ktorý vedie k ich deformácii a zúženiu (obštrukcii). Zúženie dýchacích ciest je nevratné a pomaly sa zhoršuje. Okrem toho sa v dôsledku uvedeného zápalu narúša štruktúra okolitých pľúcnych mechúrikov, ktoré potom v nedostatočnej miere okysličujú krv. Výsledkom je prehlbujúci sa pocit nedostatku vzduchu, často sprevádzaný kašľom v dôsledku nadmernej tvorby hlienu. V poslednej fáze ochorenia sú pacienti odkázaní na kyslíkový prístroj a zomierajú na udusenie.

Informácia zo Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti (SPFS).
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,475,039