Európsky rok seniorov

"Neprestávajme sa hrať, pretože začneme starnúť; zostarli sme, lebo sme sa prestali hrať. " (Benjamin Franklin)

Rok 2012 vyhlásila Európska komisia za Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami (ERAS), ku ktorému sa pripojila i Slovenská republika. Aktívne starnutie je aj kľúčom k zachovaniu solidarity medzi generáciami v spoločenstvách, v ktorých rýchlo narastá počet starších ľudí. Preto je potrebné, aby sa politici i samotní seniori viac angažovali na vytváraní príležitostí pre aktívne starnutie a samostatný nezávislý život. Bude si to vyžadovať zmeny v rozličných oblastiach, ako sú politika zamestnanosti, zdravotná starostlivosť, sociálne služby, vzdelávanie dospelých, dobrovoľníctvo, problematika ubytovania, služby informačných technológií alebo doprava. Podstránka Európsky rok seniorov je preto určená aktivitám všetkých zúčastnených strán.

Rozhodnutie Európskeho parlamentu a Rady EÚ o Európskom roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012

"Každý zohráva svoju úlohu!", brožúra, ktorú vydal AGE Platform Europe v spolupráci s Koalíciou ER2012 a s podporou programu Európskej Únie pre zamestnanosť a sociálnu solidaritu (PROGRESS).

Program EÚ - sociálna ochrana a začlenenie

Konferencia o starnutí vo Viedni (sept. 2012)

Dožívame sa vyššieho veku

Prednáška "Všetko so všetkým súvisí" p. Heleny Wolekovej na konferencii k ERAS 7. februára 2012  alebo Demonštrujúce seniorky a seniori sú obeťou zmeny systému sociálnych služieb.

Slovenská ambasádorka ERAS 2012 Zita Furková hrala len pre seniorov

Ako žijú seniori u nás a vo svete

Seniori "bielym zlatom Rumunska"

Japonskí seniori ponúkli seba

Deň solidarity medzi generáciami v gréckej Lamii

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,484,166