Radosti a problémy dlhovekých Číňanov

 Číňania na celom svete, predovšetkým však v domovskej Číne privítali koncom januára, začiatkom februára nový rok, ktorý by mal byť zasvätený drakovi. Podľa horoskopov by pokoj z roku zajaca (2011) mala vystriedať dračia hektika, pompéznosť a veľkosť. Všetko, čo sa bude diať, by sa malo diať vo veľkom – veľa radosti, nových manželstiev, detí, ale ak niekoho postretne nepríjemnosť, tiež bude veľká...
Ťažko povedať, čo čaká v roku 2012 čínskych seniorov, ktorých je len priamo v Číne približne 100 miliónov. Tradícia hovorí, že by mali pokojne žiť v rodinách svojich detí a vnúčat, niečo na spôsob našej rozprávky o troch grošoch. Je tu však háčik. Dnes to už nie sú mnohodetné viacgeneračné rodiny, ktoré obrábali svoje políčka a žili skromne, ale v pohode.
Čína sa snažila obmedziť obrovský rast obyvateľstva „povolením“ iba jedného dieťaťa v rodine. Viac detí bolo pre spoločnosť neželaných a vládou rôznymi obmedzeniami takéto rodiny strácali možnosť prežiť. Problém so seniormi, o ktorých sa zrazu nemal kto postarať, rástol. Pri priemernom veku 80 rokov to vychádzalo tak, že člen rodiny v produktívnom veku sa musel postarať v tzv. module 1-2-4 (jeden dospelý, dvaja rodičia, štyria prarodičia) o 6 ľudí, čo dokáže málokto nielen finančne ale aj fyzicky. V roku 1972 preto prišla vláda s návrhmi na stavbu zariadení, akýchsi domovov dôchodcov. Neboli to však zariadenia nášho typu, ale akési „chránené bývanie“ s posteľou a rozlohou 9m2. Aby senior mohol využívať takúto starostlivosť, musel spĺňať 3 NIE t.j. musel byť BEZ DOMOVA, BEZ RODINY, BEZ PEŇAZÍ. I tak boli a sú poradovníky neskutočne dlhé a nie každý sa do zariadenia dostane. Dnes je už možné umiestniť seniora aj v zariadení, kde jedna bunka vyzerá ako luxusná hotelová izba s kompletným vybavením na ploche takmer 50 m2 s 24-hodinovým prístupom k službám a zdravotnej sestry, možnosťou rôznych voľnočasových aktivít, exkurzií a vzdelávacích seminárov. Cena cca 1400 Eur mesačne. Pripomeniem, že priemerná mzda v Číne je cca 500 Eur mesačne. Lenže vo veľkých mestách, napríklad v Pekingu, je to niekoľkonásobne viac, avšak je i veľa takých, ktorí musia vyžiť z 1 Eura denne.
A tak vidíme dôchodcov, ktorí si užívajú starobu s rodinami, dôchodcov, ktorí zametajú ulice, zbierajú odpadky a prázdne plastové fľaše, aby si zarobili na základné živobytie. No nájdete tu i veľa seniorov, ktorí tak, ako u nás, chcú žiť, pokiaľ im to zdravie dovolí, veľmi aktívne.
A na rozdiel od seniorov u nás, majú k dispozícii verejné posilňovne a ihriská – obdobu našich ihrísk pre deti.
A tak mám želanie do roku 2012: Nech sú dôchodcovia, nielen v Číne, silní a odolní ako draci. Veď je rok draka.

Text a foto Alena Bučeková


PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,484,193