Spevavý darček

Z rozhovoru s pani Henrietou Valkovou, riaditeľkou zariadenia pre seniorov, o zvieratkách a senioroch, mi v hlave utkvel nápad darovať seniorovi, ktorý už stráca zmysel života, vtáčika. Dodá mu pocit dôležitosti, že niečí život závisí práve od jeho zodpovednosti. A tak som oslovila dlhoročného chovateľa drobného vtáctva – pána Jozefa Trneného z Bratislavy (na obr.).

Seniorhelp: Zvládol by senior starostlivosť o takého krehkého tvora, akým je vtáčik?
Jozef Trnený:
O vtáčika sa treba starať, ale nie je to také náročné, ako napríklad starostlivosť o psa. Navyše, vtáčik vám krásne spieva. Nepoznám nič krajšie, ako keď vás ráno začne budiť tichučkým spevom.

Seniorhelp: Aký druh vtáčika by ste odporúčali chovať?
Jozef Trnený:
Myslím si, že najvhodnejšie sú kanáriky a z nich špeciálne dutospevec (harcký kanárik), pretože je to izbový vtáčik, má najjemnejší hlas a najkrajšie spieva.

Seniorhelp: Aká je o neho starostlivosť?
Jozef Trnený:
Nie je náročný.  Treba mu dať na jedenie semienka, vajíčko, mrkvičku, vodičku, vymeniť papier v klietke. Ale to, čo treba vtáčikovi dávať jesť a ako sa starať, to vysvetlí novému majiteľovi chovateľ vtáčika.

Seniorhelp: Ako pre vtáčika vybrať klietku?
Jozef Trnený:
Mala by byť dostatočne veľká, kvalitná, vnútri s konárikom ako bidielkom, s drôtenými mriežkami, hranatá, naspodku by mala mať rošt a pod ním ľahko čistiteľnú zásuvku. Vtáčik by mal mať okrem kŕmidla aj vaničku, aby sa mohol čľapkať.

Seniorhelp: Kde sa dá takýto vtáčik kúpiť?
Jozef Trnený:
Najlepšie je kúpiť ho priamo od chovateľa. Kontakty na chovateľov je najľahšie nájsť na internete alebo na výstavách vtáctva.

Seniorhelp: Aký je najvhodnejší čas na kúpu vtáčika?
Jozef Trnený:
Koncom roka bývajú súťaže chovateľov vtáctva, kde sa dá poradiť, vybrať a objednať si vhodného vtáčika. Vtedy sú už dostatočne veľké, aby mohli prejsť k novému chovateľovi. Takže sa môžu stať krásnym vianočným darčekom.


 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,474,991