Tréningy pamäte s Memory klubom Živena

Živena, spolok slovenských žien, Miestny odbor Bratislava obohatil od marca 2012 svoju činnosť o Memory klub Živeny. Záujemci môžu prísť každý štvrtok od 14.00 do 15.30 h klubovne Ružinovského domova seniorov na Sklenárovej ulici č. 14 v Bratislave.

Klub je zameraný na tréningy pamäti na predchádzanie prejavom Alzheimerovej choroby. Trénerkou je Ing. Elena Dimitrová, CSc.. Odborné rady získavala v Centre Memory, dnes už má sama viac ako 100 absolventov medzi zdravými seniormi i chorými, dokonca i ležiacimi pacientmi..
Už vie, ako viesť tréning tak, aby sa nikto neurazil, neuviedol do rozpakov, ako zdatnosť frekventantov neodhadnúť privysoko či prinízko.Dnes má už aj svoje vlastné pomôcky. Pri ich tvorbe vychádzala najskôr z materiálov, ktoré získala od svojej učiteľky PaeDr. Márie Čunderlíkovej, riaditeľky Centra Memory v Bratislave, neskôr z existujúcej odbornej literatúry, z rôznych školských materiálov, inšpirovala sa textami predlôh Univerzity tretieho veku – odboru Starostlivosť o duševné a telesné zdravie. Pri zostavovaní otázok dbá o to, aby bola až 75 percentná istota, že si frekventanti spomenú na odpoveď, aby z toho mali aj potešenie a zvyšok si doplnili alebo opravili pri konečnom hodnotení. Dokončený pracovný list si kontrolujú sami a berú si ho domov. Neraz ním skúšajú aj svoje deti či vnúčatá. Keďže frekventanti absolvujú aj niekoľko kurzov, pripravuje testy rôznej obtiažnosti a mení aj zadania. Pomôcky, to však nie sú len testy, ale napríklad aj vtipy, ktoré si frekventanti pripravia doma a snažia sa ich čo najvernejšie a najvtipnejšie interpretovať. Nielenže si tým trénujú pamäť, ale sa aj zasmejú.

Ako prebieha tréning? E. Dimitrová hovorí, že praxou dospela k dvojhodinovému programu...

- Začína sa v polkruhovej sedavej formácii vzájomným privítaním sa, pripomenutím dátumu a mena z kalendára. Na každé sedenie si pripraví tému, ktorou vyvolá malú diskusiu a snaží sa do nej zapojiť všetkých účastníkov aspoň krátkou poznámkou. Zvyčajne to bývajú udalosti z predchádzajúceho týždňa, alebo všeobecné spoločenské témy. Úzkostlivo sa vyhýbame politike, rodinným problémom, alebo kontroverzným témam.

- Potom je spoločné cvičenie v sede – uvoľňovanie správnym dýchaním, zamestnávaním prstov, hlavy, samomasírovaním čela, očí, spánkov a pod. Medzi frekventantmi je obľúbené aj cvičenie s loptičkami. Je to zábavné, pretože kým získa frekventant obratnosť a postreh, často sa loptička kotúľa po zemi. Táto časť stretnutia sa končí vo dvojiciach vzájomnými masážami chrbta.

- V ďalšej časti stretnutia sa klienti presúvajú za dlhý stôl. Tam absolvujú 5-minútovú teóriu, zameranú na populárno-vedecké state o pamäti, mozgu, zabúdaní, krátkodobej a dlhodobej pamäti, o spaní, životnom štýle, stravovaní, rozdieloch medzi mužmi a ženami, strese, starnutí, senilite a ďalších témach. Veľmi žiadané sú nácviky trikov na nahrádzanie postupnej straty pamäte či schopnosti rýchlo reagovať. Nakoniec ide najťažšia časť stretnutia – testy, na ktorých vypracovanie je približne 1 hodina. Každý pracuje samostatne.

Ing. Elena Dimitrová, CSc.
Narodila sa v Revúcej. Absolvovala Vysokú školu sociálnu v Brne, ašpirantúru v oblasti sociológia získala na Karlovej univerzite v Prahe. Pracovala v Štátnom štatistickom úrade v Prahe, učila na Katedre epidemiológie Univerzity Komenského v Bratislave. Počas jej pôsobenia v Ústave experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied spoluzaložila Register zhubných nádorov. Na dôchodku založila Klub obyvateľov domova dôchodcov v Ružinovskom domove seniorov, klub Memory a rôzne ďalšie záujmové krúžky. Založila a je gestorkou aj Memory klubu Živeny.

Kontakt:
Ing. Elena Dimitrová, CSc., tel.: 0917/ 725 336
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,482,237