Zomierajú mladí, ale milovaní a uctievaní

Ing. Eva Pauerová, PhD., z Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Trnava sa zo strachu o dcéru ocitla na pol roka (počas ktorého čerpala neplatenú dovolenku) v Etiópii. Aby sa o dcéru nestrachovala doma, išla do neznámej krajiny, kde ju čakali tisíce chorých, ale i nezabudnuteľné zážitky, ktoré jej zmenili pohľad na život. Fascinovali ju nasledovateľky Matky Terezy, ich obetavosť pomáhať chorým, ktorí neraz umierali "iba" od hladu. Ona sama sa stala ošetrovateľkou a za pol roka pomohla viac ako 7 000 ľuďom v najchudobnejšej oblasti. Bolo zaujímavé rozprávať sa s ňou. Okrem iného aj o senioroch.

Ako je v Etiópii zabezpečená starostlivosť o seniorov?
Neexistuje tam sociálny systém, neexistujú zariadenia pre seniorov. Je samozrejmosťou, že rodina sa postará o všetkých svojich členov – o deti aj o seniorov. Senior je hlavou rodiny až do ich smrti a všetci sa o neho starajú ako o kráľa. Každý si ho váži a riadi sa jeho pokynmi. Nikoho ani nenapadne, aby ho niekam odložili, niekam poslali.

Akými najčastejšími chorobami trpia?
Možno 50 – 60 percent má tuberkulózu, ostatní umierajú na HIV (vírus nedostatku ľudskej imunity, ktorý je pôvodcom ochorenia AIDS). Trpia na rôzne parazity, bolesti brucha. Bohužiaľ, zdravotníctvo takmer neexistuje, takže úmrtnosť je tam vysoká.

Pri takýcto zdravotných problémoch sa zrejme veľmi vysokého veku nedožijú..

Nie, len približne 40 - 45 rokov. Neumierajú však sami, ako to vidíme vo „vyspelých krajinách“, ale v takej chvíli je rodina pri ňom, prežíva spolu s ním aj jeho odchod. Zomierajú doma. Uctievaní, milovaní, v kruhu rodiny.

Ďakujem za rozhovor
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,484,691