Aby aj imobilní boli mobilní

Výrobcovia ponúkajú imobilným pacientom a ich rodinám viacero pomôcok na uľahčenie života. Mohli sa o tom presvedčiť návštevníci bratislavského výstaviska Incheba, ktorí na jeseň navštívili tri zdravotnícke výstavy – SLOVMEDICA, NON-HANDICAP a SLOVENSKÉ DENTÁLNE DNI.
Takmer ako pre lady z detektívky je určený stoličkový výťah firmy STANNAH. Priam ju vidíte, ako nečujne schádza za inšpektorom do salónu v kresle, pohybujúcom sa popri stene tesne nad schodiskom. No tieto stoličkové výťahy dokážu svojich majiteľov dopraviť nielen po rovnom, ale i po točitom schodisku, v interiéri aj exteriéri.
Ďalšie možnosti prekonávania schodov ponúkala firma ARES krátke i dlhšie schodolezy, výťahy a zdvíhacie plošiny pre kolmý aj šikmú posun, prenosné nájazdové rampy, ktoré nemusia byť upevnené iba na stálo, ale ak sa práve nepoužívajú, môžu sa sklápať či zasúvať. Pokiaľ sa staráte o imobilnú osobu, viete, akú námahu treba vynaložiť na jej dvíhanie či presúvanie napríklad na hygienu. Aj na to však existujú pomôcky – rôzne stropné zdviháky, ktoré pripomínajú príjemne mäkkú, ale odolnú lanovkovú sedačku (veľmi zjednodušene povedané). Na podobnom princípe aj funguje. Stropný zdvihák pre opatrovateľskú starostlivosť v domácnosti s názvom Guldmann GH3 zaujal nielen návštevníkov, ale aj porotu a tá mu udelila ocenenie Zlatá Incheba.
Ďalšiu Zlatú Inchebu si odniesla firma Otto Bock za odľahčený ergonometrický invalidný vozík AVANTGARDE 3. A ich rady seniorom? Vozík by mal mať senior vyrobený presne na mieru, podľa stupňa jeho mobility. Závisí aj od toho, či bude vozík slúžiť iba na transport, alebo celodenné používanie, či bude používaný s asistenciou druhej osoby alebo iba seniorom. Aktívnejší seniori by mali mať športovejší odľahčený vozík, tí menej aktívni môžu mať vozík ako kresielko na pohodlné sedenie. Podľa potrieb seniora sa teda vyberá forma vozíka, jeho vybavenie, váha vozíka, príslušenstvo a podobne, aby sedel správne, aby mal zodpovedajúcu výšku chrbtovej opierky. Veď vozík, to sú seniorove druhé nohy.
Firma Bauerfeind AG z Nemecka dostala Zlatú Inchebu za vložku do ortopedickej obuvi, ktorá chráni kĺbový systém nohy pri zaťažení. Prezentovali toho však oveľa viac. Seniori, ktorí musia nosiť kompresné pančuchy alebo podkolienky, či návleky na ruky, by iste privítali praktickú pomôcku na navliekanie a vyzliekanie týchto nepoddajných kúskov oblečenia. A je to tu – niečo medzi príjemnou papučkou a rukávom z polyamidu, potiahnutým silikónom Vám pomôže rýchlo a ľahko.
Niekedy však nestačí, aby si dal senior kompresné pančuchy či pohyboval sa v priestore svojho domova. Nastáva problém, ak treba prepraviť seniora aj s vozíkom a popri tom rodinu. Nechať doma vozík, alebo rodinu? Riešenie tejto dilemy ponúkla na výstave ŠKODA Handy ZŤP. Podľa druhu postihnutia prestavajú a upravia vozidlo, prípadne ho upravia tak, že vozík vytiahnete do batožinového priestoru pohodlne, po koľajničkách. V aute tak zostane dosť miesta pre rodinu.
A čo dodať na záver? Takmer na všetky pomôcky, na úpravu auta, na stavebné úpravy v byte, kde budú pomôcky inštalované, je možné získať peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (viac informácií o možnostiach získania príspevkov nájdete v podstránke www.seniorhelp.sk – sociálna problematika). Niektorí výrobcovia spomínaných pomôcok (vozíky, plošiny, výťahy a pod.) sú ochotní pomôcť Vám vybaviť príspevok, prípadne aj zohnať príspevok od sponzora.
A že ľudskosť už neexistuje. Na výstave NON HANDICAP to určite neplatilo...

 

 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,484,084