Aká je vaša srdcová frekvencia?

Väčšina z nás vie, že krvný tlak, hladina cholesterolu či cukru v krvi sú dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a pokiaľ nie sú v norme, treba ich liečiť. Rovnako dôležitá je však srdcová frekvencia, napriek tomu len málokto si ju kontroluje a venuje pozornosť zvýšeným hodnotám. Srdcová frekvencia má pritom významný vplyv na celkovú dĺžku prežívania v populácii a u pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním významne ovplyvňuje aj kvalitu života, riziko hospitalizácií a celkovú prognózu.

Srdcová frekvencia
Srdcová frekvencia je dôležitým znakom funkcie a výkonnosti srdcovocievneho systému a je tiež nezávislým rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. U zdravého človeka sa prirodzene mení podľa záťaže, v pokoji dosahuje okolo 60 úderov za minútu, pri fyzickej aktivite môže vzrásť aj na 100 úderov za minútu. U zdravého človeka je zvýšená srdcová frekvencia pozitívna – vzniká vtedy, keď má organizmus vyššie nároky na okysličovanie a pomáha srdcu naplniť ich. No u človeka, ktorý má ochorenie srdca, škodí, pretože srdce ešte viac vyčerpáva – čím viac sa srdce núti k vyššej funkcii, tým viac slabne a jeho stav sa ešte viac zhoršuje. Nejde teda o priaznivý kompenzačný mechanizmus, ako u zdravých ľudí, ale o rizikový faktor, ktorý zhoršuje prognózu srdcovocievnych ochorení.

Význam srdcovej frekvencie v liečbe a prognóze CHSZ
Zvýšený krvný tlak či cholesterol sú známe rizikové faktory a každý pacient vie, že ak ich má dlhodobo vysoké, môže to ohroziť jeho srdce a cievy. Rovnako lekári venujú týmto akceptovaným rizikovým faktorom pozornosť a dbajú o to, aby ich liečbou znížili. Ukázalo sa, že súčasné zníženie tlaku krvi aj zároveň cholesterolu o 10 % znamená zníženie kardiovaskulárneho rizika o 45 %.
Na druhej strane omnoho menšia pozornosť je venovaná srdcovej frekvencii. Pacienti s CHSZ často ani netušia, aký je vplyv tohto faktora na ich zdravie. Existuje pritom významný vzťah medzi zvýšenou srdcovou frekvenciou a rizikom úmrtia v celkovej populácii a tiež úmrtnosťou pacientov s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Akoby každému človeku bol prírodou daný len určitý počet srdcových úderov za život... Okamžité kardiovaskulárne riziko pritom predstavuje už srdcová frekvencia nad 70 úderov za minútu a pacienti majú až o 46 % vyššie kardiovaskulárne riziko, ako pacienti s frekvenciou pod 70 úderov za minútu.
Spomalením srdcovej frekvencie sa zvyšuje koronárny prietok krvi, súčasne sa zvýši vývrhový objem každého srdcového cyklu a zníži sa spotreba kyslíka srdcovým svalom. Výskum dokázal, že zníženie srdcovej frekvencie zo 76 na 59 úderov za minútu dokáže znížiť kardiovaskulárne riziko až o 54 %! Každé zníženie frekvencie srdca o 5 úderov za minútu znamená až o 16 % nižšie riziko.

Medzinárodné odborné odporúčania v liečbe CHSZ a srdcovej frekvencie

Srdcová frekvencia je dôležitý parameter pri rozhodovaní o liečbe a má aj prognostický význam, preto je podľa nových ESC Odporúčaní pre liečbu srdcového zlyhávania rutinným markerom pri vyšetrení všetkých pacientov s CHSZ. Srdcová frekvencia je dôležitá aj pri výbere liečby a pokiaľ je vyššia ako 70 úderov za minútu, je to dôvod na prehodnotenie liečby a pridanie lieku, ktorý ju dokáže účinne znížiť.
Rovnako britské odporúčania NHS, ktoré sú spolu s európskymi považované za bernú mincu pri výbere najvhodnejších liečebných postupov, najnovšie uvádzajú, že znižovanie vysokej srdcovej frekvencie ivabradínom je základom úspešnej liečby CHSZ u pacientov, ktorí majú srdcovú frekvenciu vyššiu ako 70 úderov za minútu.

Situácia na Slovensku

Aj napriek týmto poznatkom a odporúčaniam nie je často venovaná vysokej srdcovej frekvencii potrebná pozornosť. Často nie je dostatočným faktorom na zmenu liečby, i keď to medzinárodne uznávané odborné publikácie určujú. Pacienti často na správnu liečbu čakajú, až kým sa v dôsledku oslabenia srdca začnú cítiť zle. Pacienti so srdcovým zlyhávaním by sa preto aj sami mali zaujímať o svoju hodnotu srdcovej frekvencie, ktorá sa dá kontrolovať bežným domácim tlakomerom a pokiaľ pozorujú, že je vyššia, ako norma, upozorniť na to aj svojho lekára. Cieľová hodnota je 60 úderov za minútu. Vysokú srdcovú frekvenciu treba liečiť čo najskôr, teda už v skorších štádiách ochorenia. Pri nedostatočnej kontrole ochorenia obyčajne pacienti prežívajú menej ako 3-4 roky. Naopak, pri znížení srdcovej frekvencie sa prežívanie pacientov predlžuje, zvyšuje sa kvalita ich života a významne sa znižuje počet hospitalizácií.
Informácie zo Slovenskej kardiologickej spoločnosti. Viac informácií na http://www.cardiology.sk/

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,561