Ako žijú seniori u nás a v Európe

Koncom roka 2011 skúmala Európska komisia v rámci Eurobarometra niektoré atribúty aktívneho starnutia. Vyšlo z neho, že za starého je v Slovenskej republike považovaný človek vo veku od 58 rokov, občania 27 štátov Európskej únie (EÚ 27) človeka vo veku od 64 rokov. A ako sú seniori nad 55 rokov vnímaní svojím okolím? Slováci sú na tom horšie ako Európania, pretože až 48% opýtaných v SR vnímalo seniorov skôr negatívne (pozitívne len 38%), zatiaľ čo Európania sú pozitívne naladení voči seniorom v 61% (negatívne 28%).

Rozdiel je aj v chuti pokračovať v práci po nadobudnutí dôchodkového veku. Pokračovať chce 22% Slovákov (33% občanov EÚ27). Najdlhšie chcú u nás i v EÚ27 pracovať samostatne zárobkovo činní občania (38% v SR, 46% v EÚ27). Najmenej prácechtivých dôchodcov je medzi manuálne pracujúcimi (v SR 15%, 28% v EÚ 27).

Najväčšiu diskrimináciu pociťujú seniori 55+ v súvislosti s prácou (25% v SR, 15% v EÚ 27).

Ako si okolie predstavuje prospešnosť seniorov? V tom sú občania SR a EÚ27 takmer rovnakí: starostlivosť o vnúčatá, finančná pomoc rodine, opatrovatelia chorých. Najmenej sú vnímaní ako pracujúci či dobrovoľníci.

To boli atribúty, ktoré by mohli ovplyvňovať samotní seniori. Ale čo môžu spraviť vlády pre seniorov? Slovenskí občania by chceli, aby vláda dávala seniorom finančnú odmenu za starostlivosť, ktorú poskytujú iným (65% v SR, 44% v EÚ27). Najmenej by si želali, aby vlády schválili seniorom každoročnú dovolenku s náhradnou starostlivosťou, platenou z verejných prostriedkov.

Celú správu Eurobarometra so prečítajte TU

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,441