Infarkt a čo prichádza po ňom

Máte v pokoji tep srdca 87 a viac? Potom pozor, lebo vám hrozí srdcové zlyhanie s nezvratným koncom. Vďaka modernej zdravotnej starostlivosti dnes už viac ako 50 percent pacientov so srdcovým infarktom, ktorí pred 10-20 rokmi zväčša zomierali v priebehu minút či hodín, v súčasnosti vďaka účinným lekárskym zásahom akútnu situáciu prežijú. Je to mimoriadny úspech, avšak infarkt sa vyliečiť nedá. Srdce už nikdy nevyzdravie. Dôsledkom poškodenia srdca vzniká chronické srdcové zlyhávanie (CHSZ), pri ktorom srdce postupne stráca svoju schopnosť pumpovať krv do organizmu. Doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., FESC z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave upozorňuje, že „prežívanie a úmrtnosť pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním, i keď pacient sa dlhší čas môže cítiť pomerne dobre, sú horšie ako u pacientov s rakovinou prsníka alebo prostaty a porovnateľné ako u pacientov s rakovinou hrubého čreva“.
Napriek zlepšeniu starostlivosti o pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním v posledných rokoch a dostupnosti dobrých, kvalitných liekov, majú pacienti s chronickým srdcovým zlyhávaním (CHSZ) stále vysokú úmrtnosť a v priemere až dvakrát ročne musia byť v dôsledku svojho ochorenia hospitalizovaní.

Snahou Európskej kardiologickej spoločnosti, ktorej súčasťou je aj Slovenská kardiologická spoločosť, je, aby sa najnovšie liečebné postupy stali čo najskôr súčasťou bežnej lekárskej praxe. Preto vydáva aj osobitný dokument „Odporúčania pre liečbu srdcového zlyhávania“, v ktorých zohľadňuje výsledky posledného výskumu v liečbe tohto ochorenia.
Prináša niekoľko dôležitých noviniek. Jednou z nich je zdôraznenie významu optimálneho elektrického fungovania srdca. Jeho základným a ľahko kontrolovateľným prejavom je srdcová frekvencia. Pokiaľ je vyššia ako 70 úderov za minútu, je to dôvod na návštevu lekára. Riziko úmrtia je pri tepovej frekvencii od 87 tepov za minútu (POZOR!!!! Tepová frekvencia sa meria, keď je meraný človek v úplnom pokoji!!!). Práve optimálne nastavená srdcová frekvencia ovplyvňuje prežívanie pacientov so srdcovým zlyhávaním a zároveň je to jeden z faktorov, podľa ktorého by sa mala liečba tohto ochorenia prispôsobiť konkrétnemu pacientovi. V tejto súvislosti sa medzi základné liečebné postupy CHSZ dostal čisto „elektricky“ pôsobiaci liek ivabradín, ktorý dokáže znížením zvýšenej srdcovej frekvencie zlepšiť priebeh choroby pacientov so srdcovým zlyhávaním. Medzi ďalšie novinky patrí rozšírenie indikácií pre lieky zo skupiny tzv. antagonistov mineralokortikoidného receptora, používanie kardiostimulátorov, ale aj definovanie indikácií pre použitie dlhodobých mechanických pumpovacích podpôr krvného obehu.
Úspechy, ktoré sa podarilo dosiahnuť v znižovaní úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia, Vďaka medicínskemu pokroku a kvalite zdravotnej starostlivosti v posledných rokoch úmrtnosť pacientov s akútnymi príhodami, ako je infarkt či mozgová porážka výrazne klesá, v niektorých krajinách dokonca o Srdcové zlyhávanie je choroba, ktorej výskyt má už dnes charakter epidémie a podľa prognóz bude rásť aj v nasledujúcich desaťročiach. Úmrtnosť na toto ochorenie je stále vysoká. Kardiológovia preto považujú za naliehavé venovať srdcovému zlyhávaniu zvýšenú pozornosť a podporiť výskum, diagnostiku a nové liečebné metódy v tejto oblasti.

Materiál vytvorený z informácií Slovenskej kardiologickej spoločnosti

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,563