Inkontinencia pri chronickom kašli

Inkontinencia sa často vyskytuje u ľudí, ktorí majú chronické ochorenia hrudníka ako je bronchitída, astma alebo chronická obštrukčná choroba pľúc. Príčinou je úporný kašeľ. Prečo práve pri kašli dochádza k úniku moču? Pretože počas kašľa dochádza k silným sťahom brušných svalov. To zvyšuje tlak na močový mechúr a na svaly panvového dna. Práve svaly panvového dna sa musia pri každom kašli stiahnuť, aby nedošlo k úniku moču. U zdravých ľudí sa svaly sťahujú automaticky. Dôvod, prečo sú pacienti s chronickým kašľom vystavení vyššiemu riziku úniku moču nie je úplne známy. Avšak štúdie ukazujú, že aj keď sú svaly panvového dna silné, niekedy nedokážu zvládnuť veľký tlak predĺžený kašľom. Chorý sa však nemôže vyhýbať kašľu, pretože by sa mu v pľúcach hromadili hlieny, čo by mu zabraňovalo v dýchaní.

Čo pomáha?

Treba upraviť techniku vykašliavania a posilňovanť svaly panvového dna. Pľúcny lekár by mal odporučiť návštevu urológa alebo gynekológa. Dôležité je aj správne držanie tela. Výskum ukázal, že svaly, ktoré pracujú pri kašľaní a tie, ktoré kontrolujú panvové dno, pracujú najlepšie, keď je chrbát vo vodorovnej polohe.

Ako kašľať?
Vždy keď sa chystáte zakašľať, stiahnite svaly panvového dna tak, ako keby ste „spodkom“ išli odtrhnúť trávu. Je dôležité, aby ste svaly zdvíhali, nie tlačili dole.

V prípade akýchkoľvek nejasností sa neváhajte obrátiť na odborných lekárov OZ InkoFórum e-mailom na: info@inkoforum.sk alebo na svojho ošetrujúceho lekára.

 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,573