Inkontinencia pri obezite

Obezita alebo nadváha sa vypočíta pomocou BMI (body mass index), keď vašu hmotnosť vydelíte výškou na druhú. Teda BMI = hmotnosť/ výška². Nadváha je pri indexe BMI od 25,0 do 29,9; obezita je pri indexe BMI rovnajúcom sa alebo väčšom ako 30,0.

Obezita bola jednoznačne stanovená ako významný rizikový faktor inkontinencie u žien. Obézne ženy majú dvojnásobne zvýšené riziko vzniku nedobrovoľného úniku moču. Každé zvýšenie BMI o 5 jednotiek býva spojené s 20 % až 70 % zvýšením rizika inkontinencie u žien stredného veku. Pravdepodobnosť nového výskytu inkontinencie stúpa o 30 % až 60 % u žien so zvýšeným BMI v priebehu 5 až 10 rokov od začiatku nárastu ich hmotnosti.
Želaný úbytok hmotnosti (napr. úpravou životosprávy: redukcia príjmu potravy, vyššia fyzická aktivita a pod.) významne znižuje úniky moču u obéznych žien. Viaceré údaje potvrdzujú, že už aj mierna (5 % až 10 %) strata pôvodnej hmotnosti má vysokú efektivitu a odporúča sa ako liečba prvej línie u obéznych jedincov s inkontinenciou.
Podobná aj iná situácia je pri hľadaní súvislostí medzi obezitou a inkontinenciou u mužov. U starších mužov s nadváhou bolo tiež zaznamenané zvýšenie úniku moču tak, ako u starších žien s nadváhou. Inkontinencia je u mužov aj najčastejšou komplikáciou po radikálnom odstránení prostaty pri rakovine predstojnej žľazy. Predísť pooperačnej inkontinencii sa podľa výskumov dá aj v tomto prípade. Bolo potvrdené, že najmä fyzická aktivita a primeraná hmotnosť pred operáciou boli významnými faktormi ovplyvňujúcimi kontinenciu (schopnosť udržať moč) pacienta po takomto chirurgickom zákroku. Muži, ktorí nie sú obézni a sú fyzicky aktívni majú oveľa menšiu pravdepodobnosť byť inkontinentní po operácii v porovnaní s obéznymi a pohybovo neaktívnymi jedincami.

Doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD.
Urologické oddelenie FNsP Skalica
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,591