Návrhy dôchodkovej reformy

Súčasný dôchodkový systém v Slovenskej republike pozostáva z troch pilierov povinného prvého všeobecného, priebežne financovaného dôchodkového systému (PAYG), druhého starobného dôchodkového sporenia, tretieho dobrovoľného doplnkového dôchodkového sporenia a taktiež z osobitného dôchodkového systému. Dnešný systém poskytuje pomerne rovnaké miery náhrady pre všetky príjmové skupiny s výnimkou občanov s príjmom nad 3-násobkom priemernej mzdy a občanov s príjmom pod priemernou mzdou.

Navrhovaný dôchodkový systém

  • Možnosť rozložiť si úspory do viacerých dôchodkových fondov, a postupne presúvať nasporenú sumu v závislosti od veku do dlhopisového (konzervatívneho) dôchodkového fondu (V 50. roku života bude musieť mať sporiteľ v dlhopisovom dôchodkovom fonde najmenej 10 % čistej hodnoty majetku na svojom osobnom dôchodkovom účte, pričom tento podiel bude každým rokom rásť tak, aby v 59. roku života mal sporiteľ celý svoj majetok v dlhopisovom dôchodkovom fonde)
  • Každý prvopoistenec by mal byť automaticky zaradený do starobného dôchodkového sporenia. Navrhuje sa však umožniť sporiteľovi jednostranným vyhlásením zo systému vystúpiť do dvoch rokov od jeho vstupu.
  • Súčasný spôsob zvyšovania dôchodkov v SR (švajčiarska metóda 50 % inflácia a 50 % mzdy) by sa mal nahradiť indexom spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov (dôchodcovskou infláciou).
  • Dôchodkový vek bude naviazaný na strednú dĺžku života. Od roku 2016, kedy dosiahnu dôchodkový vek 62 rokov muži aj ženy, by mal platiť päťročný kĺzavý priemer strednej dĺžky života s každoročným nárastom dôchodkového veku približne o 50 dní.
  • - S predlžovaním dĺžky života (a teda aj dôchodkového veku) nebudú dodatočné roky premietnuté do vyššej miery náhrady (vyššieho dôchodku).
  • zvyšovanie starobných a predčasných starobných dôchodkov by malo byť o pevnú sumu, pričom zvyšné typy dôchodkových dávok by boli valorizované podľa štandardných pravidiel – dôchodcovskou infláciou.
  • Zavedenie minimálneho dôchodku – bude priznaný len na základe splnenia podmienky dosiahnutia určitého počtu rokov dôchodkového poistenia.
  • Maximálny dôchodok bude vo výške priemernej mzdy.

Celkový prechod by pri takto nastavených parametroch trval približne 32 rokov (do roku 2048). V porovnaní s dneškom si navyše práve nízkopríjmové skupiny občanov polepšia. U ostatných skupín budú dôchodky postupne klesať.
Priemerne zarábajúcemu občanovi by miera náhrady mala klesnúť na 46 %. Miera náhrady u ľudí s príjmom na úrovni 3-násobku priemernej mzdy klesne na úroveň 30 %. Nad 4-násobkom priemernej mzdy už ľudia budú dostávať maximálny dôchodok vo výške priemernej mzdy čo je približne 28-percentná miera náhrady.

(výber z materiálu Analýza dlhodobej udržateľnosti a návrhy na zmenu dôchodkového systému SR, ktorý minister práce J. Mihál predložil na rokovanie vlády SR 19.8.2011 a vláda SR vzala materiál na vedomie)

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,485,660