Počúvajte svoje nohy

Každý druhý Slovák má príznaky chronického žilového ochorenia, ale až 75 % z nich tieto príznaky ignoruje! A pritom chronické žilové ochorenie je závažné, progresívne ochorenie, ktoré je potrebné liečiť od prvých symptómov úpravou životosprávy, cvičením, alebo liekom.
Spoločnosť Servier Slovensko, v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou všeobecného praktického lekárstva, Slovenskou angiologickou spoločnosťou a Slovenskou spoločnosťou cievnej chirurgie pripravili projekt Dni zdravých žíl „Počúvaj svoje nohy, kým nie je neskoro“, v rámci ktorého ich členovia - odborníci (praktickí lekári a angiológovia) navštívia v pojazdnej ambulancii 25 miest Slovenska. Záujemcom, ktorí chcú vedieť, či im nehrozí choroba žíl, bezplatne vyšetria nohy a poskytnú konzultácie. Kedy a v ktorých mestách budete môcť využiť služby pojazdnej ambulancii, nájdete TU.
A ako je to s „kŕčovými žilami“?
Problémy so žilami sa začínajú bolesťami nôh, pocitom „ťažkých nôh“, kŕče (bez viditeľných znakov). Neskôr sa objavujú drobné žilky, či kŕčové žily, opuchy. Ťažšou formou sú už zmeny na koži, ekzém a nakoniec aj otvorené rany vredov predkolenia. Preto je potrebné si nohy všímať a vnímať, „čo nám hovoria“. Pozor by si mali dávať predovšetkým tí, ktorí pri práci prevažne stáli (predavači, poštári, ale i lekári – operatéri a pod.), tí, u ktorých sa kŕčové žily vyskytovali u rodinných príslušníkov (rodičia, súrodenci), ženy, ktoré vynosili deti či užívali hormonálnu anikoncepciu. Ale aj ostatní by si mali všímať, či ich nohy pričasto nebolia, neopúchajú, alebo či sa na ich netvoria „metličky“. Ako pripomína všeobecný lekár MUDr. Peter Lipták zo Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti: „Kontrola žilového systému by mala byť súčasťou preventívych zdravotých prehliadok, ktoré raz za dva roky prepláca zdravotá poisťovňa. Predovšetkým pri príznakoch ochorenia žíl je potrebné vyžiadať si aj vyšetrenie u angiológa“.
A ako možno ochoreniu žíl predchádzať? Správnou životosprávou a pohybom, ktoré zabránia vzniku nadváhy, pri oddychu si nohy dať vyššie (aby krv z nich odtekala bezproblémovejšie). Výbornou pomôckou sú kompresívne podkolienky, punčochy či punčochové nohavice. Tie si oblečte pri športe, pri dlhšom sedení či státí, pri dlhšej ceste autobusom, či pri dlhších letoch. Dnes to už nie sú tie tvrdé, nepoddajné materiály. Výber je široký s rôznym stupňom kompresie i dizajnom. Pokiaľ už máte problém s chorými žilami, zdravotná poisťovňa prepláca túto zdravotnú pomôcku dvakrát ročne (predpisuje ich angiológ). Sú však vo veľkom výbere aj vo voľnom predaji bez receptu. Avšak aj pri ich kúpe je potrebná opatrnosť. Angiologička, Prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc., predsedníčka Slovenskej angiologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SAS SLS) radí zájsť si po kompresívne pančuchy nie do bežnej lekárne (aj tie ich ponúkajú), ale do výdajne zdravotníckych pomôcok. Tam vám nohy odborne premerajú a určia veľkosť presne na mieru „ak vám chcú vydať pančuchy bez zmerania nôh, otočte sa a choďte preč!“. Pomôcka, ktorá nemá presnú potrebnú silu a veľkosť, vám nepomôže.
Ak sa už ochorenie žíl rozvinulo, kompersívne pomôcky ani lieky už nezabránia opuchom či bolestiam, je lepšie podstúpiť operačný zákrok, než dopustiť tvorbu otvorených rán. Pri nich už ide o veľmi ťažké stavy, s ktorými sa žije len veľmi ťažko. Napokon, aj operačné zákroky sú dnes už rôzne. Tradičné sú hradené poisťovňou, komfortnejšie s kratšou dobou rekonvalescecie je potrebné uhradiť z vlastého vrecka.

Materiál spracovaný z prezentácií angiológov prof. MUDr. Viery Štvrtinovej, CSc. a MUDr. Františka Žernovického, všeobecného lekára MUDr. Petra Liptáka a spoločnosti Servier Slovensko a.s.
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,543