Seniori "bielym zlatom Rumunska"

Európsky rok aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami 2012 slávnostne odštartovalo už aj Rumunsko. Claudia Boghicevici, ministerka práce, rodiny a sociálnej ochrany hovorila o potrebe bojovať proti stereotypom, ktoré sa týkajú starších osôb. Poradkyňa premiéra Paula Andrea Vass zdôraznila úlohu starších ľudí v spoločnosti, rovnako ako v rodine a nazvala ich "bielym zlatom Rumunska".

Ďalší prednášajúci sa zamerali na významný prínos starších vo všetkých aspektoch spoločnosti, o vnímaní seniorov a dôležitosti posilnenia solidarity medzi generáciami, o podpore ich účasti na trhu práce a dobrovoľníckej činnosti. Hovorilo sa tiež o podpore prostredia a životného štýlu, ústretového k starobe.
Rumunskými ambasádormi tohto roku sa stali dve významné postavy: Iolanda Balaš Sotér (nar. 1936), olympijská víťazka v skoku vysokom (Rím 1960, Tokio 1964), svetová rekordmanka, prezidentka rumunskej atletickej federácie (1988 – 2005), teraz prezidentka atletickej nadácie, a Neagu Djuvara (nar.1916), historik, esejista, filozof, novinár, spisovateľ a diplomat.
Pani Balaš Sotér, pripomenula, že "šport je veľmi prospešný, mimoriadne však pre seniorov“. Spomenula Elenu Pagu, ktorá v roku 2009 ako 83-ročná vyhrala zlatú medailu v behu na 5 km na majstrovstvách sveta Masters v atletike (Lahti, Fínsko).
Neagu Djuvara prostredníctvom videa hovoril o solidarite medzi generáciami, o problematike výšky dôchodku. Hovoril tiež o tom, že mnohí seniori dokážu byť veľmi aktívnou a hodnotnou súčasťou spoločnosti. Aké jeho tajomstvo pre aktívne starnutie? Jeho odpoveď: „Často plávam, raz týždenne učím na univerzite v Bukurešti, píšem knihu za knihou a silne sa angažujem v rumunskom kultúrnom a spoločenskom živote.“

Informácia z www.europa.eu/ey2012

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,432