Seniori si trénujú pamäť s lektorkou zo Živeny

Pamäť starších ľudí slabne prirodzene s postupujúcim vekom. U niektorých pomalšie, u niektorých rýchlejšie. Na zvyšovanie kondície pamäte slúžia aj špecializované tréningy, ktoré organizujú centrá pre ľudí s poruchami pamäti a Alzheimerovou chorobou. Takéto tréningy navštevovali aj klienti Ružinovského domu seniorov a pochvaľovali si ich. Chceli sa ich však zúčastňovať viacerí záujemci. Avšak buď si to nemohli dovoliť vzhľadom na ťažkosti s cestovaním za takouto službou, alebo finančne. Nebolo možné ani dochádzanie inštruktora do zariadenia. A tak pred piatimi rokmi vznikla myšlienka – naučiť sa viesť takéto cvičenia a realizovať ich vo vlastnej réžii pre bratislavských seniorov pod hlavičkou Ružinovského domova seniorov a v jeho priestoroch. Autorkou tohto nápadu bola Ing. Elena Dimitrová, CSc., obyvateľka Ružinovského domu seniorov (ďalej len „RDS“) a členka Živeny, spolku slovenských žien, Miestneho odboru Bratislava. V súčasnosti je klubovňa domova na 12. poschodí otvorená každý štvrtok od 14 do 15. hodiny ako Memory klub Živeny.

Seniorhelp: Ako ste pred piatimi rokmi začínali?

Elenka Dimitrová: V domove máme Klub obyvateľov RDS. Ako členovia jeho výboru sme vytvorili skupinu a prihlásili sme sa do Centra Memory v bratislavskej Petržalke na absolvovanie série tréningov. Chceli sme zistiť, či by sme dokázali, na základe naučeného a za výdatnej pomoci centra, interpretovať postupy medzi obyvateľmi nášho zariadenia. Snažili sme sa naučiť čo najviac a musíme sa poďakovať aj riaditeľke Centra Memory pani Márii Čunderlíkovej za osobnú starostlivosť, ktorú nám venovala, za poskytnutie učebných pomôcok, literatúry aj za mnohé odborné rady. Zo skupiny sme sa napokon rozhodli dve, že to skúsime. Najskôr medzi svojimi – členmi Výboru obyvateľov RDS. Museli sme si ujasniť, ako fungovať tak, aby sa nikto neurazil, aby sme nikoho neuviedli do rozpakov, aby sme ich zdatnosť neodhadli privysoko ani prinízko. Dôveru sme museli budovať nie na úrovni učiteľ – žiak, ale na vzájomnej dôvere a priateľstve. Dnes sa už môžeme pochváliť takmer stovkou absolventov našich tréningov. Máme už svoje vlastné pomôcky a s ohromnou podporou vedenia nášho domova aj radosť z úspechov a zo spokojnosti našich spoluobyvateľov, ktorí to majú na kurz len výťahom na 12. poschodie a úplne bezplatne.

Seniorhelp: Ako a z čoho ste tvorili Vaše pomôcky?

Elenka Dimitrová: Vychádzali sme z existujúcej odbornej literatúry, z rôznych školských materiálov, inšpirovali sme sa textami predlôh Univerzity tretieho veku – odboru Starostlivosť o duševné a telesné zdravie. Pri zostavovaní otázok sme dbali o to, aby bola až 75 percentná istota, že si frekventanti spomenú na odpoveď, aby z toho mali aj potešenie a zvyšok si doplnili alebo opravili pri konečnom hodnotení. Dokončený pracovný list je ich majetkom, kontrolujú si ho sami a berú si ho domov. Neraz na ďalších cvičeniach spomínajú, ako skúšali počas návštev svoje deti či vnúčatá. Keďže frekventanti absolvujú aj niekoľko kurzov, máme testy rôznej obtiažnosti a meníme aj zadania.

Seniorhelp: Čiže pomôcky sú vlastne vedomostné texty...

Elenka Dimitrová: To je len jedna forma. Skúsili sme to aj s vtipmi a veľmi sa to osvedčilo. Najskôr hovorili vtipy dvaja –traja zo skupiny, ale neskôr sa pridali ďalší. Pripravili si vtipy už doma, niekedy si ich napísali, ale medzi nami sa snažili interpretovať ich čo najvernejšie a najvtipnejšie. Nielenže si tým trénujú pamäť, ale sa aj zasmejeme.

Seniorhelp: Ako prebieha Váš tréning? Čo na ňom robíte?

Elenka Dimitrová: Ustálil sa nám dvojhodinový program. Začíname v polkruhovej sedavej formácii vzájomným privítaním sa, pripomenutím dátumu a mena z kalendára. Na každé sedenie si inštruktor pripraví tému, ktorou vyvolá malú diskusiu a snaží sa do nej zapojiť všetkých účastníkov aspoň krátkou poznámkou. Zvyčajne to bývajú udalosti z predchádzajúceho týždňa, alebo všeobecné spoločenské témy. Úzkostlivo sa vyhýbame politike, rodinným problémom, alebo kontroverzným témam. Potom cvičíme v sede – uvoľňujeme sa správnym dýchaním, zamestnávame prsty, hlavu. Naučili sme sa samomasírovanie čela, očí, spánkov a pod. Obľúbené je cvičenie s loptičkami. Je pritom dobrá zábava, lebo spočiatku, kým sme získali obratnosť a postreh, sa nám často kotúľali viac po zemi. Ale praxou to každý zvládne. Túto časť stretnutia končíme vo dvojiciach vzájomnými masážami chrbta. V druhej časti stretnutia sa presunieme za dlhý stôl. Tam absolvujeme 5-minútovú teóriu, zameranú na populárno-vedecké state o pamäti, mozgu, zabúdaní, krátkodobej a dlhodobej pamäti, o spaní, životnom štýle, stravovaní, rozdieloch medzi mužmi a ženami, strese, starnutí, senilite a ďalšie témy. Veľmi žiadané sú nácviky trikov na nahrádzanie postupnej straty pamäte či schopnosti rýchlo reagovať. Nakoniec ide najťažšia časť stretnutia – testy, na ktorých vypracovanie je približne 1 hodina. Každý pracuje samostatne.

Seniorhelp: Sú Vašimi frekventantmi zdraví seniori, alebo aj tí, ktorí už majú problémy s pamäťou?

Elenka Dimitrová: Sú rôzni. Od veľmi aktívnych, sebestačných až po ležiacich, aj pamäťovo handicapovaných klientov. Samozrejme, ku každej skupine musíme zvoliť osobitný prístup.

Seniorhelp: A čo má z toho duša vzdelávania Elenka Dimitrová?

Elenka Dimitrová: „Robím to bezplatne a s ohromnou láskou. Nielenže sa nenudím, ale napĺňa ma to a asi aj  seniori (ktorí neraz na kurz privedú i svoje dospelé deti) chodia do kurzu radi, pretože záujem o jeho absolvovanie je stále obrovský.“


Ing. Elena Dimitrová, CSc.
Narodila sa 9. apríla 1925 v Revúcej. Absolvovala Vysokú školu sociálnu v Brne, ašpirantúru v oblasti sociológia získala na Karlovej univerzite v Prahe. Pracovala v Štátnom štatistickom úrade v Prahe, učila na Katedre epidemiológie Univerzity Komenského v Bratislave. Počas jej pôsobenia v Ústave experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied spoluzaložila Register zhubných nádorov. Na dôchodku založila Klub obyvateľov domova dôchodcov v Ružinovskom domove seniorov. V rámci tohto klubu založila klub Memory na predchádzanie prejavom Alzheimerovej choroby a rôzne ďalšie záujmové krúžky. Je aj mimoriadne aktívnou členkou nášho najstaršieho ženského spolku Živena.

Pokiaľ by ste sa chceli o tréningoch pamäte od Elenky Dimitrovej dozvedieť viac, je ochotná sa s Vami o svoje skúsenosti podeliť:

Kontakt: Ing. Elena Dimitrová, CSc., Ružinovský dom seniorov, Sklenárova 14, Bratislava, tel.: 02/5341 0011
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,486,565