Treba začať konať

Naši rodičia, starí rodičia... Ľudia, ktorí celý svoj produktívny život pracovali, odvádzali dane, vychovávali deti, starali sa o svojich rodičov a prarodičov. Dnes sú starí, mnohí aj chorí , už sa nevládzu o seba postarať sami. Prišiel čas pomáhať im. A aké sú u nás možnosti?

V minulosti, a aj teraz mám možnosť nahliadnuť, ako túto otázku riešia napr. v Rakúsku, či Nemecku.

V Rakúsku funguje služba, ktorá sa volá „ Pomoc na zavolanie“. Je to služba, ktorú poskytuje rakúsky Červený kríž v spolupráci s Telekomom. Záujemca dostane prístroj, ktorý sa nainštaluje k telefónu (pevnej linke). Dostane tiež „náramok, na ktorom je malý gombík". Keď sa človek dostane do núdzovej situácie a nevie si sám pomôcť, stlačí gombík. V základňovej stanici okamžite zaregistrujú číslo telefónu, meno a adresu človeka, ktorý potrebuje pomoc. A tú aj okamžite posielajú. Na základňovej stanici majú aj kľúče od každého bytu a tak sa nemôže stať, že by sa k volajúcemu o pomoc záchranári nedostali. Na stanici majú tiež evidované telefónne čísla príbuzných, ktorým je treba dať vedieť, že sa niečo deje.
Táto služba je spoplatnená – platí sa 20 až 39 €/mesiac. Cena závisí od spolkovej krajiny. Žiaden základný, alebo vstupný poplatok sa neplatí. Len spomínaná suma za uskutočnený výjazd.
Ľudia majú istotu, že v núdzi pomoc dostanú. Nemusia prežívať stres z toho, že keď sa im niečo stane, pomoc nepríde. A stačí tak málo - stlačiť gombíček....

Navyše, každá rodina, ktorá sama rieši starostlivosť o svojich starších alebo chorých členov rodiny, dostáva od štátu príspevok.

Je všeobecne známe, že opatrovateľskú služby pre rakúskych seniorov vykonávajú takmer na 100 % ženy a dievčatá zo Slovenska, Čiech, Rumunska....

Nie je už načase prestať sa vyhovárať na kadečo, porozmýšľať a začať konať aj u nás?
Už počujem ohlasy, že my na to nemáme, stojí to peniaze......

Mám na to odpoveď: Hľadať spôsoby, ako veci riešiť a nielen hovoriť, ako sa to, či ono nedá urobiť. Mali by sa vyjadriť všetci zainteresovaní – teda aj starí a chorí. Aj ich príbuzní by sa mali domáhať riešenia. No a druhá strana – tá by mala začať konečne konať!
Viera Predanocyová
 

PARTNERI
  • Počet zobrazení: 1,484,906